28.9.14

Gossos, gats, alimentació i conducta.

Dir que el cervell del nostre gos o el del nostre gat és qui controla les seves emocions és dir una veritat a mitges: una part del seu comportament  també ve marcada pel sistema gastrointestinal. M'agradaria parlar-vos de la relació que hi ha entre l'aparell digestiu i la conducta de les nostres mascotes.

gat gos menjar natural homeopatia acupuntura integrativa veterinària
El sistema digestiu té una gran influència en la formació i regulació dels anomenats neurotransmisors, unes susbtàncies imprescincibles per la correcta transmissió de l'impuls nerviós. De fet al tracte gastrointestinal ja se’l coneix amb el nom de Segon Cervell. Així per exemple és a la mucosa intestinal on es produeix més del 90% de la serotonina i el 50% de la dopamina de l’organisme, dos importants neurotransmissors. És per això que no ens hauríem d’extranyar que part dels problemes conductuals de les nostres mascotes estarien relacionats amb la salut del sistema digestiu. 

Per tenir un sistem digestiu saludable una dieta equilibrada és importantíssima. La dieta ha d'aportar no només l'energia que l’organisme necesita per a funcionar sinò que també cal que contingui els nutrients i materials especifics que cadascuna de les cèl·lules nece
sita per estar saludable.

Reprenguem l’exemple de la serotonina, substància necessaria entre d'altres coses per tenir un bon estat d'ànim: aquest neurotransmisor no pot absorbir-se a nivel intestinal. El que sí pot absorbir el budell és el triptòfan el qual a través d'una reacció química ja a dins del cos es convertirà posteriorment en serotonina. El budell per poder absorbir el triptòfan necessita entre d'altres d'un nutrient dit glutamina: si el menjar del nostre gos fos pobre en glutamina el budell no funcionaria bé, si no funciona bé no pot absorbir triptòfan correctament, sense triptòfan el cos no podria fabricar tota la serotonina que necessitaria, i sense serotonina podrien haver desequilibris comportamentals.

Per tenir un sistema digestiu saludable no només hem d'alimentar les cel·lules del budell per a que puguin fer bé la seva funció: el menjar també ha d'aportar tots aquells aliments  que necesiten els microorganismes que viuen al budell. Efectivament, al nostre budell hi viu una gran quantitat de flora intestinal (bacteris per exemple) que encara que sembli mentida són veritables fàbriques substàncies imprescindibles per la nostra mascota. Dit amb altres paraules, a través de la dieta també alimentem a petites fàbriques de substàncies fonamentals que després són absorbides pel budell del nostre gos o del nostre gat. Si no alimentem també als micoorganismes del budell aquests no podràn fabricar algunes de les coses que necessita el nostre gos o gat el qual sens dubte continuarà vivint, tot i que probablement no de la millor manera, i a la curta o a la llarga podria desenvolupar una malaltia.

Per tant com a conclussió hem de dir que és més que probable que moltes de les anomalies de conducta que observem a la consulta com ara ansietats, hiperactivitats, o emocions descontrolades estiguim més relacionades del que ens pensem amb una mala salut intestinal causada per una dieta deficint o desequilibrada, i que aconseguirem millorar canviant simplement les pautes dietètiques dirgint-les a una alimentació equilibrada i natural del gos i del gat.

Cap comentari:

Publica un comentari